A.C. (Adri) de Graaf was verantwoordelijk voor de wapentransporten
WIERINGERMEER – Aan de A.C. de Graafweg, bij de kruising met de Nieuweweg te Wognum, staat een monument ter nagedachtenis aan oud-wethouder A.C. de Graaf, die hier op 17 april 1945 werd doodgeschoten. Hij kwam in 1935 als pachtboer op de Koggenrandweg en werd voorzitter van de Graanbeurs. Vanaf 1 juli 1941 was hij wethouder van de Wieringermeer. Hij ging een belangrijke rol spelen in het verzet.
Toen vanaf begin 1943 de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers) actief werd in de polder werd De Graaf een van de belangrijkste leiders (naast Gerrit Blaauboer, Catrinus Douma, Sicco Mansholt en J.W.J. Aalders). Vanaf het najaar van 1943 was hij verantwoordelijk voor de wapens die door geallieerde vliegtuigen in West-Friesland gedropt werden. Zo’n 400 wapens werden in ruim 40 transporten, met paard en wagen of polderschuit, naar de Wieringermeerpolder gebracht. Ze werden daar in elkaar gezet en verborgen tot ze naar verzetsgroepen in Noord-Holland gebracht konden worden. Ook zorgde hij voor het transport van honderden tonnen tarwe, peulvruchten, aardappel en groenten vanuit de Wieringermeer en West-Friesland naar de B.S. (verzetsorganisatie) in Noord-Holland.
Hij werd gezocht, dook onder, maar keerde op de dag van de inundatie terug naar zijn boerderij. Bij de uitweg uit de polder werd hij herkend en gearresteerd, net als 29 andere verzetsmensen en onderduikers. Hij werd dezelfde dag nog doodgeschoten. Op de plek waar hij stierf staat nu het monument. Al op 7 september 1945 werd een tijdelijke monument onthuld. Het definitieve monument, dat we hier op de foto zien, werd onthuld op 17 april 1953.
Bekijk hieronder een uitzending van Andere Tijden over de wapendroppings in Noord-Holland.