Afgelopen zondag 24 oktober 2021 ontdekte een boswachter in de duinen van Bergen een Renvogel. Zelf had ik in 1986 op 6 oktober de vorig renvogel gezien, waardoor u begrijpt dat het hier een heel zeldzame vogel betreft. In die tijd was ik nog een fanatieke ‘twitcher’, zoals de Engelsen dit noemen.
Het verhaal gaat dat een groepje Engelsen die naar een zeldzame soort in het Verenigd Koninkrijk reden, eerst de betreffende vogel zochten. Zodra de soort gezien was, ontladen zij zich door het roken van een sigaret. Die moest aangestoken worden en dan hoorde je dus ‘twitch’ en zo werden de vogelaars die graag zeldzame of schaarse vogelsoorten zagen, twitchers genoemd. In Nederland kreeg deze groep de naam van ‘soortenjagers’. Inmiddels is het aantal vogelaars en belangstellende dat afkomt op een soort enorm toegenomen.
Ik zoek de waarneming van 1986 op in mijn Natuurdagboek. Ik citeer: ‘Op 6 oktober 1086 sta ik om 6:00 uur op en ik ga op weg naar de Hondsbossche Zeewering. Voor de dijk ligt het gebied De Petten. Hier achter zijn weilanden en daar zag ik de Renvogel. Het is mijn 312e vogelsoort in Nederland. De vogel is opvallend crèmekleurig. Boven het oog een opvallende witte streep, vergelijkbaar met de morinelplevier. Een gebogen snavel en grijswitte poten. Dat de vogel veel rende vond ik nogal meevallen’.
Op 7 oktober 1986 ben ik nog eens gaan kijken. Dit is de eerste zeldzame vogel die ook de televisie haalde, zowel in het journaal van 17:30 als in het Jeugdjournaal. Op 11 oktober 1986 was de vogel bij de Putten verdwenen, maar werd 50 km verderop aan de noordkant van Texel teruggevonden. Sedertdien noemen wij dat weilandje: het Renvogelveldje. Cursorius cursor: Latijns dat betekent ‘verslaafd aan rennen’.
De foto is genomen door de auteur van zijn dagboekpagina’s met knipsels uit de Volkskrant en de Schager Courant. Saillant detail: op de foto is Joop Stubenitsky (†) te herkennen. Hij was toen secretaris van de Natuur- en Milieu Federatie Wierhaven.