Het kan zijn dat u graag kijkt naar de tv-uitzendingen van het programma ‘Vroege Vogels’. Dan heeft u mogelijk de uitzending van 28 maart 2020 gezien over het rivierengebied bij de Ooijpolder. Hierin kwam een fraaie opname van de Roodborsttapuit voor. Deze vogelsoort zal niet gemakkelijk bekend zijn bij de lezers van dit stukje. Toch komt de roodborsttapuit in het gebied rond de Dijkgatsweide zeker voor. Regelmatig zijn er meldingen te lezen op www.wierhaven.nl.
Dat ik op 8 oktober 1966 bij IJmuiden de soort kon bijschrijven op mijn ‘lifelist’ past in het beeld. Veel vogels trekken dan door naar het zuiden en tevens zijn de duinen één van de broedgebieden van deze vogelsoort.
Als ik in het voor- of najaar naar Texel ga dan zoek ik altijd naar de Roodborsttapuit bij de zogenaamde tuintjes. Daarvoor dient u naar de vuurtoren te gaan. Even voordat u de bocht maakt is er een wandelpad het duin in. Na honderd meter ziet u voor zich wat struikjes en dit is de plek waar in het verleden mensen een tuintje hadden. In de trektijd was het DE plek om leuke vogelsoorten te vinden. Even verder is er een weiland en op de draden van de omheining zat meestal een roodborsttapuit.
Er was een tijd dat deze soort sterk achteruitging. Bijna was ze zelfs in Limburg verdwenen. Op de een of andere manier is er duidelijke vooruitgang te bespeuren. Ook overwinteren ze veelmeer dan vroeger in Nederland. Leen Kuiper fotografeerde deze vogel. Een fraaie opname.