Het is herfst en dan is de najaarstrek weer op gang gekomen. Eigenlijk begon deze al toen de gierzwaluwen begin augustus hun broedterritoria verlieten. Zij komen laat in mei en na drie maanden hebben ze het alweer gezien. Afrika lokt. De zeearend die Leen Kuiper afgelopen week op Wieringen zag, is vermoedelijk geen trekvogel. Het is een jonge vogel en zoals u weet ‘de jeugd vliegt uit’.
In deze coronatijd horen wij regelmatig van hun expansiedrift en van mensen weten wij dat uit onze eigen jeugd, maar alle dieren hebben een drang naar op eigen benen te staan of te vliegen. Er gaat wel eens wat mis en dan is er de opvang voor de jongere. Zo ook voor de zeearend. Den Helder was te klein, maar in Friesland wisten ze van wanten.
Vrijdag 9 oktober 2020 was voor de vogelaars van Wierhaven heel bijzonder. Er werd een Roodpootvalk ontdekt bij de Dijkgatsweide. De vogel foerageerde er op insecten en in plaats van door te vliegen naar het zuiden bleef hij of zij even hangen. De fotografen waren door het dolle, want iedere zichzelf respecterende fototoestelbezitter wilde een plaatje. Het was niet de eerste keer dit jaar dat er een roodpootvalk in ons gebied was, maar meestal is het maar even op doortocht en dan moet je veel geluk hebben. Roodpootvalken broeden ten oosten en westen van de Oeral. Op hun trek naar het zuiden zien wij bij oostelijke winden de vogels in Nederland. Soms zelfs zijn er tientallen bij elkaar.Ze lijken op de torenvalk, maar ze zijn variabeler van kleur.
De foto is genomen door Otto de Vries op 9 oktober 2020 bij de Dijkgatsweide.