Op 23 december werd er in Hollands Kroon tussen Barsingerhorn en Kolhorn ten zuiden van Poolland een Kleine Regenwulp ontdekt. Wij vogelaars spreken dan over een mega-soort, Dit doordat het een nieuwe soort voor Nederland is, hetgeen ook betekent dat er heel veel mensen gaan kijken.
Dit tot groot verdriet van de lokale bewoners die op de smalle wegen niet zo’n groot aantal mensen kunnen hebben. Inmiddels, 6 januari, zijn er meer dan 1400 meldingen gedaan op de waarnemingenwebsite www.waarneming.nl. Ik schat in dat er nu zeker meer dan 2000 mensen de vogel hebben gezien. Dat heb ik in de 56 jaar dat ik naar vogels kijk nog nooit meegemaakt. Er kwamen ook mensen uit diverse
landen om ons heen. In Zweden konden ze eenzelfde vogel enkele jaren geleden zien en de Belgen
hadden er een in 2010 bij Blankenberg. De soort komt uit het noordoosten van Azië, in Siberië en om te overwinteren gaan ze zelfs richting Australië.
De vogel is net als ‘onze’ wulp voorzien van een kromme, naar beneden gerichte, snavel. Daarmee zoekt hij of zij naar insectenlarven in de grond. Het is mogelijk dat de straalstroom deze vogel heeft doen afdrijven naar ons gebied. Hoe lang de vogel er blijft?? Als de hormonen gaan werken, zal de vogel wel wegtrekken. Of er een vogel van het andere geslacht gevonden kan worden, dat zullen wij nooit te weten komen. Ook kan het beestje hier zijn einde vinden en dan kan iemand het laten opzetten of er vindt onderzoek plaats. De foto is op 25 december 2019 genomen door Eric Menkveld.