Grote zorgen rondom woningnood jongeren
NOORD-HOLLAND – Jongeren die achteraan staan op de lijst voor een sociale huurwoning, noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen, schrikbarend veel geld betalen voor een appartement van postzegelformaat en geen hypotheek kunnen afsluiten. Volgens Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United, is het aan de orde van de dag: “Veel studenten vinden de situatie uitzichtloos.”
Nederland telt naar verwachting in 2035 18,8 miljoen inwoners. Mede gezien dit aantal, zal hoogstwaarschijnlijk de vraag naar woningen verder toenemen. Om aan de groeiende woningvraag te kunnen voldoen, zullen tussen 2020 en 2030 in totaal 845.000 woningen moeten worden bijgebouwd, zo staat beschreven in de Staat van de Woningmarkt 2020.
Hetzelfde rapport stelt dat ons land momenteel een tekort heeft van 331.000 woningen. Volgens Marcel Trip, woordvoerder bij de Woonbond, een verontrustend aantal: “Dat is een tekort net zo groot als de stad Rotterdam.”
Onbereikbaar
Trip vertelt dat veel jonge mensen geraakt worden in de wooncrisis. Zij moeten voor een sociale huurwoning vaak achteraan in de rij aansluiten, waardoor zij soms jaren moeten wachten op huisvesting. Ook de huidige huizenprijzen spelen een belangrijke rol in de onbereikbaarheid van de woningmarkt voor de jonge doelgroep.
Daar kan Kevin uit Enkhuizen over meepraten. Hij staat al acht jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar heeft nog steeds geen zicht op een eigen plek. Noodgedwongen woont hij met zijn vriendin en pasgeboren kindje nog bij zijn ouders thuis.
“De prijzen voor koopwoningen zijn dusdanig hoog opgelopen dat het voor hen niet altijd is op te brengen. Daarnaast hebben jonge mensen vaak flexibele contracten, waardoor zij minder gemakkelijk een hypotheek kunnen krijgen”, aldus Trip. Volgens hem is veel geld betalen voor een particuliere huurwoning vaak het enige alternatief.
Noodgedwongen veel geld betalen voor een woning, herkent Romy Koning uit Zandvoort maar al te goed. Zij wil dolgraag in haar dorp Zandvoort blijven wonen, maar heeft grote moeite een betaalbare woning te vinden. Daarom huurt zij nu met haar vriend een huis in de vrije sector, ondanks dat ze het eigenlijk veel te duur vinden.
Bas van Weegberg hoort als voorzitter van FNV Young & United veel soortgelijke verhalen. “Van jonge mensen die uit pure nood 1.400 euro per maand neertellen voor een appartement tot personen die op hun 28ste nog steeds bij hun ouders wonen.” Dat overkwam de 29-jarige Sherelle de Koning uit IJmuiden. Zij wil dolgraag het huis uit, maar ook zij kan geen betaalbare woning vinden.
Oorzaken van de woningnood liggen volgens Trip in het structureel uitblijven van bouw van voldoende betaalbare woningen, de ingevoerde verhuurderheffing en de vorige economische crisis. “Maar ook de sluiting van de bejaardentehuizen en bezuinigingen op het gebied van begeleid wonen hebben een behoorlijke bijdrage geleverd aan het probleem”, zo vertelt hij.
Hierdoor is volgens Trip de vraag naar sociale huurwoningen de afgelopen jaren gegroeid, terwijl het aantal huurwoningen in die periode juist afnam. “Dat zorgt ervoor dat jongeren nog langer wachten op een geschikte woning.”
Van Weegberg vertelt dat veel jonge mensen de situatie op de woningmarkt als uitzichtloos ervaren. “Zij zien een koophuis als een onbereikbare droom. Voor mijn generatie lijkt het niet haalbaar en dat baart mij wel zorgen”, zegt hij verontrust.
Oplossing
Het probleem rondom woningnood moet spoedig worden aangepakt, zo stellen beide mannen. De politiek moet volgens hen snel ingrijpen, juist nu in coronatijd. “Corona heeft de problemen alleen maar extra verdiept. De politiek moet in de jongeren gaan investeren. Zij zijn namelijk de toekomst”, aldus Van Weegberg tegen mediapartner NH Nieuws.
“Er moet een noodpakket komen om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw een klap komt in de nieuwbouwcijfers”, aldus Trip. En, zo stelt hij: “De verhuurderheffing moet worden geschrapt en de hoge prijzen aan banden gelegd. Alleen dan komen we een stukje dichterbij de oplossing.”