NieuwsRegionaal nieuws

Kamervragen over gevaar zonnepanelen bij grote brand

'Van het asbest zijn we eindelijk af, maar dit gevaar krijgen we ervoor terug bij brand'

‘T VELD – Bij een grote brand komt veel glas van zonnepanelen vrij. Vorige week brandde twee loodsen, met daarop zonnepanelen, af bij bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs in Moerbeek. De wijde omgeving ligt nu vol met glasscherven, afkomstig van die zonnepanelen. Het CDA heeft na het zien van de reportage van NH Nieuws vragen gesteld aan de minister van Economische zaken en Klimaat en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Het opruimen van deze scherven neemt veel tijd en mankracht in beslag. In Moerbeek worden de glasscherven opgeruimd door werknemers van het getroffen bollenbedrijf Wit Flowerbulbs en saneringsbedrijf Boy Limmen. Het besmette gras wordt gemaaid en gezogen. Het zijn kosten waar verzekeringsbedrijven nog geen regeling voor hebben.

De stukjes glas van de zonnepanelen liggen in het land van onder meer melkveehouder Jan Swaag: “De schade is enorm. We zijn wel drie keer door het land gegaan en nog vonden we nieuwe stukjes glas. Het gaat om tientallen hectares gras- en landbouwgrond van nog zo’n zeven collegaboeren.”

“Kijk, met asbest is alles wettelijk geregeld,” gaat Swaag verder. “Maar hiervoor is nog niemand die de verantwoordelijkheid op zich neemt. We zijn proefkonijn in allerlei procedures. Ook na het opruimen van de glasscherven is er geen garantie dat alles weg is. Zolang er geen protocol is, blijft het alsnog de verantwoordelijkheid van de boer. Die stukjes glas moeten echt weg, want als de koeien ervan eten krijgen ze maagbloedingen.”

Zelf heeft Jan Swaag ook zonnepanelen op zijn schuren. “Ik wil duurzaam werken en ik ga er niet vanuit dat ik brand krijg. Van het asbest zijn we eindelijk af en dit gevaar krijgen we ervoor terug. De Tweede Kamer heeft hier wel wat uitdagingen. Vragen stellen alleen is niet voldoende. Ik nodig ze uit om te komen kijken. Dat moet snel geregeld worden.”

Kamerlid Jacco Geurts en CDA-partijgenoot Agnes Mulder vragen zich onder andere af of “niemand op dit moment de oplossing weet voor dit probleem waarbij glasscherven en andere brokstukken bij een hevige brand vrijkomen uit zonnepanelen en vervolgens neerslaan op omringende weilanden en andere gronden? ” Ook vragen zij zich af wat de schadelijke effecten van het glas en andere brokstukken zijn.

De omgevingsdienst pleitte daarom voor een landelijke aanpak: “We zien steeds meer schuren en loodsen met zonnepanelen. Ik denk dat we daar landelijk onderzoek moeten doen of dat wenselijk is en dat we tot protocollen moeten komen hoe daar mee om te gaan bij brand.” Geurts en Mulder vragen zich af deze mening gedeeld wordt door de minister en staatssecretaris.

Hoewel de schade groot is kan melkveehouder Jan Swaag zijn werk gewoon voortzetten: “We hebben het met de collega’s goed opgepakt. De firma Wit (het getroffen bloembollenbedrijf, red.) is zelfs bij ons komen kijken, terwijl ze wel wat anders aan hun hoofd hebben. Wij kunnen met een dag of tien weer aan de slag. Voor hun begint het dan pas.”

Laat meer zien
Back to top button