Stoommachinemuseum winnaar Willem Wolffprijs 2021
MEDEMBLIK – Het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI) heeft bekend gemaakt dat de Willem Wolffprijs 2021 wordt toegekend aan het Nederlands Stoommachinemuseum te Medemblik. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921- 2009) en voormalig president van het KIVI. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2000,00 en een plaquette en dient ter aanmoediging en ondersteuning van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. Het motto van ingenieur Wolff was: “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst”. Het Nederlands Stoommachinemuseum met de grootste verzameling nog werkende stoommachines in ons land voldoet aan deze opdracht.
Het museum heeft vergevorderde plannen om door middel van e-learning de kennis over de bediening van stoommachines in stand te houden. Die kennis is nu nog aanwezig bij de vrijwilligers, maar de toekomst van het museum hangt mede af van de opleiding van opvolgers. Virtuele instructievideo’s kunnen de benodigde kennis vastleggen voor de toekomst.
Daarnaast bieden zij aspirant stokers en machinisten de mogelijkheid zich op afstand te scholen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar is ook een veilige manier van instructie. Met succes werd in samenwerking met OMNI VR al een e-learning module voor het bedienen van de laatste kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ gerealiseerd.
Het prijsgeld van € 2000 zal worden gebruikt om door middel van e-learning de bediening van één stoommachine in beeld te brengen. Deze zal vooralsnog als voorbeeld dienen voor de overige machines. Met dit gesubsidieerde project wordt de aanzet gegeven voor een actie om alle grote stoommachines in de collectie van een dergelijk e-learning tool te voorzien. Zo wordt de benodigde kennis én ervaring in stand gehouden.
De jury was onder de indruk van de plannen van het museum. Bij het toekennen van de prijs heeft de doorslag gegeven dat het museum op deze wijze met uiterst moderne technieken een grote bijdrage levert aan het levend houden van belangrijke elementen van de geschiedenis van de techniek in Nederland. De uitreiking zal plaatsvinden in het najaar.
De Willem Wolff Prijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek (SHT) en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek benadrukte hij het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”
Tot eerdere prijswinnaars behoren het Nederlands IJzermuseum in Ulft, het Industrieel Smalspoormuseum in Erica, de Stichting Hollands Glorie in Maassluis, de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij in Simpelveld en het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent.