Er op uitFilmWieringermeer

FilmToen: ‘Oorlog en vrede’

WIERINGERWERF – Op zaterdag 11 maart draait men bij de filmcyclus FilmToen de film ‘Oorlog en vrede’, de Russische verfilming (1965/68) naar het gelijknamige boek van Leo Tolstoj (1828-1910, Rusland). ‘Hiermee rondt FilmToen de filmreis door Oost Europa af.’, vertelt Marco Lont.

Een Russische film nu, is dat gepast?
‘Michaïl Sjisjkin, een Russische schrijver die sinds 1995 in Zwitserland woont, vindt van wel. In zijn essay in de Groene Amsterdammer van 9 februari staat de grote Duitse schrijver Thomas Mann centraal die ten tijde van het naziregime in Duitsland zijn eigen land vervloekte maar wel bleef geloven in een terugkeer naar de menselijkheid. Zo ook in Rusland. Alleen rest de vraag: hoe dit af te dwingen en wanneer die terugkeer?

Oorlog (politiek) en Vrede (gezin) is een magistrale vertelling van Tolstoj uit een periode van de roerige Russische maar ook Europese geschiedenis die begint in 1805 en eindigt in 1812. Het speelt zich vooral in en rondom Moskou af. De aristocratische milieus staan centraal hoewel Tolstoj, als geniaal schrijver en goedmoedige graaf, vooral begaan was met het lot van de minder bedeelden.

Indrukwekkend en van grote schoonheid zijn de filmbeelden van het landschap,de balzalen, feesten en kostuums. Ook indrukwekkend zijn de zuipende welgestelde leeghoofden, de heftige discussies en het oprukken van de Franse, Oostenrijkse en Duitse legers onder leiding van Napoleon Bonaparte. Vervolgens zien we de gedwongen dramatische terugtocht in een oneindig en ijzig Russisch winterlandschap.’ aldus Lont.

Wie hebben de hoofdrollen in deze beroemde vertelling?

Graaf Pierre (het alter ego van Tolstoj), graaf Andrej en Natasja. Lees de samenvatting over de Russische versie (1965/68) van Oorlog en Vrede via Google. In de film wordt Russisch gesproken met Engelse ondertiteling. Dus enige inhoudelijke voorkennis is van belang. Wel spreken de hierboven genoemde beelden voor zichzelf. Na verloop van tijd bent u als kijker één met het grote verhaal. Bovendien is er na iedere pauze een korte uitleg over het vervolg. De film heeft een lengte van meer dan 7 uur. We beginnen daarom op tijd, om 10.30 uur. En we houden twee pauzes met twee keer een eenvoudig Oost Europees hapje en na afloop (19.00 uur) een welverdiend(!) souper.’ zo schetst Marco Lont het verloop van de dag.

Entree inclusief de hapjes in de pauze en koffie/thee of andere drankjes bedraagt € 20,00 en inclusief souper bedragen de kosten € 30,00. De film draait in de Filmzaal in de Cultuurschuur. Aanvang 10:30 uur. Deur open vanaf 10:00 uur. Reserveren (aangeven met of zonder souper en….wel of niet vegetarisch) is dit keer noodzakelijk en kan via: filmhuis@decultuurschuur.nl. FilmToen is een initiatief van het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Laat meer zien
Back to top button