Flinke kritiek op plannen techbedrijven om datacenters ‘weg te moffelen achter groen’
MIDDENMEER – Coniferen zijn volgens techbedrijf Microsoft uitermate geschikt om de bestaande datacenters op bedrijventerrein Agriport te verhullen en ze tegelijkertijd beter in te passen in het landschap. Ook Google wil haar datacenters ‘vergroenen’. Een slecht idee, vindt provinciaal adviseur Steven Slabbers: “Van coniferen vallen de vullingen uit mijn kiezen. Dat maakt het echt nog schrijnender dan het nu al is.”
Bij een vanavond gehouden beeldvormende bijeenkomst over datacenters in de gemeente Hollands Kroon vertelden zowel vertegenwoordigers van Microsoft als die van Google hoe ze dachten over de landschappelijke inpassing van datacenters. Microsoft kwam met uitgewerkte ideeën over hoe het gebouw met groen kan worden verhuld.
“Afgelopen najaar hebben we de discussies in de media en de raad gevolgd”, begint Jochem de Groot van Microsoft. “We realiseren ons dat het een belangrijk aandachtspunt is.” Toch is het volgens hem, en Joost Lansbergen, niet zo gemakkelijk om met een plan te komen. Lansbergen: “Er zijn voor ons enkele randvoorwaarden: beveiliging (u en wij willen dat de data veilig is), ondergrondse infrastructuur (daarom staan gebouwen ook altijd ver uit elkaar) en critical infrastructure wat het best vertaald kan worden naar bedrijfszekerheid. Datacenters moeten altijd aan staan, bereikbaar blijven en goed worden gekoeld en onderhouden.”
Laag blijven
Daarbij is het volgens Microsoft belangrijk dat de gebouwen ‘laag’ blijven. Zodoende blijven er volgens het bedrijf drie mogelijkheden over: het plaatsen van schermen, groene beplanting of een combinatie van kleine aanpassingen. “Aangezien luchtbewegingen erg belangrijk en aanwezig zijn, kan bladval een negatieve invloed hebben”, zegt Lansbergen. “Conifeersoorten en cipressen zijn daarom het meest geschikt.” Door de bomen achter elkaar te zetten, hinderen ze bovendien niet de beveiligingscamera’s die er nu al staan.
Het plan om coniferen te plaatsen, werd door Steven Slabbers, provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit, direct afgebrand. “Daarvan vallen de vullingen uit mijn kiezen. Dat maakt het echt nog schrijnender dan het al is. Bovendien gaat het niet om de gebouwen aan het zicht te onttrekken. Ik heb liever gebouwen die je graag ziet, dan gebouwen die we wegmoffelen. Laten we eerst kijken naar hoe we het gebied een betere uitstraling kunnen geven en dan pas kunnen we wat mij betreft kijken naar de landschappelijke inpassing.”
Techbedrijf Google opende eind vorig jaar haar eerste datacentrum op Agriport en had zodoende, in tegenstelling tot Microsoft, nog geen uitgebreide plannen over hoe ze het gebouw beter in het landschap kan laten passen. Wel gaf Rita Margarido aan dat het bedrijf erover had nagedacht. Ze wil meer groen en waterbergingen bij het datacenter plaatsen. “We willen ook dichter bij de snelweg A7 mooiere gebouwen, zoals kantoren, bouwen. Daarnaast willen we in gesprek met de gemeenschap om gezamenlijk met een oplossing te komen.”
Margarido’s collega Andrew Hyland bevestigde graag te horen wat de zorgen van de gemeenschap zijn. “Hoe meer we weten, hoe beter we daarop kunnen reageren.” Ook Microsoft gaf later in de bijeenkomst aan beslissingen in overleg met de regio te willen nemen. “De bestaande datacenters zijn met minder landschappelijke inpassing gebouwd”, erkent Jochem de Groot van Microsoft. “Maar als voor de door ons voorgestelde boomsoort om daarmee de datacenters te vergroenen geen meerderheid is, moeten we met een andere oplossing komen. Feit is wel dat dit er al staat, en we daarmee rekening moeten houden.”
Volgende week donderdag wordt verder gesproken over de datacenters tijdens de maandelijkse raadsvergadering van Hollands Kroon.