NieuwsRegionaal nieuwsWieringermeer

Gemeente peilt mening over permanent bewonen van recreatiewoning

‘Eén van de complexen waar recreatiebewoning en vaste bewoning worden gecombineerd is Amstelsigt in Westerland’ – Foto: Marktnet

HOLLANDS KROON – Binnen welke kaders staat de gemeente toe dat mensen permanent in een recreatiewoning wonen? Hollands Kroon is nieuwsgierig naar de mening van de inwoners en ondernemers. Hiervoor heeft men een enquête opgesteld.

In 2017 heeft de gemeenteraad met inwoners, ondernemers, het college en ambtenaren gesproken over het permanent wonen in een recreatiewoning. Het doel was om te peilen hoe de samenleving hierover denkt. Het was een positieve bijeenkomst die vraagt om verdere uitwerking. De gemeente hanteert het ‘ja, tenzij’ principe. Dit betekent dat men in eerste instantie altijd positief tegenover nieuwe initiatieven staat en samen willen kijken hoe deze initiatieven gerealiseerd kunnen worden. Het is belangrijk om als gemeente kaders te bepalen onder welke omstandigheden mensen permanent mogen wonen in een recreatiewoning.

Niet alleen de nog te bepalen kaders spelen mee, maar ook bestaande kaders in:

  • De visie op verblijfsrecreatie voor de gehele regio Noord-Holland Noord. Hierin staat dat recreatiewoningen die vitaal zijn voor toerisme niet bewoond mogen worden. Ook staat in deze visie dat op een park één plan moet zijn. Dat betekent dat wonen en recreatie bijvoorbeeld niet op hetzelfde park kunnen plaatsvinden.
  • Het bouwbesluit bestaande bouw, waarin wordt omschreven aan welke eisen een woning minimaal moet voldoen om erin te mogen wonen.
  • Woningbouwprognoses van de provincie Noord-Holland, waarin onder andere mogelijkheden worden aangegeven om woningen te bouwen buiten bestaand bebouwd gebied.

Om de kaders te bepalen vraagt de gemeente belanghebbenden om een enquête in te vullen. Denk aan eigenaren van een recreatiewoning (voor verhuur), mensen die permanent in een recreatiewoning willen wonen, parkeigenaren/beheerders en andere betrokkenen. De enquête bestaat uit open vragen en een aantal stellingen. Het invullen duurt tussen de 10 en 15 minuten. De vragen worden gebruikt om te peilen hoe u verschillende kaders ervaart. De gemeente beseft zich dat er verschillende belangen meespelen en streven ernaar om een oplossing te vinden die voor alle betrokken partijen werk/leefbaar is.

De verwachting is dat het college in februari 2019 een voorstel voor de kaders voorlegt aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad hiermee instemt worden de kaders onderdeel van onze omgevingsvisie.

 

Laat meer zien
Back to top button