NieuwsWieringermeer

Hofjes wonen Hollands Kroon: ‘Hét alternatief voor mantelzorg’

‘De grond op de hoek van de Sternstraat en Prinses Marijkestraat is in beeld als locatie voor hofjeswoningen in Wieringerwerf´ – Foto: Google Maps

WIERINGERWERF – In de loop van 2023 zullen er op de hoek van de Prinses Marijkestraat en de Sternstraat 24 hofjeswoningen worden opgeleverd. Dit is wat de vereniging Hofjes wonen Hollands Kroon zich als eerste tot doel heeft gesteld. En de trein dendert voort op de ingezette koers. Hofjes wonen is een nieuwe woonvorm binnen Nederland. Stichting Knarrenhof introduceerde de woonvorm en rolt deze nu verder uit.

Kenmerkend voor de hofjeswoningen is de sociale samenhang. Het naar elkaar omkijken en een handje helpen waar nodig. Daarvoor wordt er naast de 24 woningen ook een centrale ruimte, een zogenaamd ‘Hofhuis’, ingericht waar men gezamenlijke activiteiten kan ondernemen. Bij hofjes wordt doorgaans gedacht aan kleine oude huisjes. Maar dat beeld gaat hier natuurlijk helemaal niet op. ‘We zullen woningen realiseren die voldoen aan de eisen en wensen van deze tijd. Hierbij moet je denken aan moderne duurzame woningen. Woningen waarbij op voorhand al wel is nagedacht op zaken die in de toekomst nodig kunnen zijn. Een voorbeeld is dat er standaard bredere deuren in de woning zitten in verband met toekomstig rolstoelgebruik. Ook is er bouwkundig rekening gehouden met de mogelijkheid tot plaatsing van een lift. ‘vertelt voorzitter Edgar Nooter.

‘De gedachtegang bij dit bouwproces is eigenlijk precies contra aan de gebruikelijke processen. Normaal gesproken bouw je een huis en komt er later een bewoner in. Dit project heeft al bewoners en een budget en gaat aan de hand van hun ideeën de woningen vormgeven. Dus bij ons is het eerst de mensen dan de stenen’ verduidelijkt Herman Siliakus. De daadwerkelijke schetsontwerpen komen tot stand door gesprekken en interviews die worden gehouden door Stichting Knarrenhof. Die ook de samenstelling van het woningaanbod, zoals de balans tussen koop en huur, regelt.

‘Bijkomend voordeel is, zegt penningmeester Luuk Stuveling, dat in eerdere projecten naar voren is gekomen dat de WMO zorg binnen de hofjesprojecten met gemiddeld 8 jaar wordt uitgesteld. Dat wordt mede bereikt door de sociale cohesie die binnen de hofjes ontstaat. De één helpt de ander. Dat betekend op jaarbasis een besparing van ongeveer € 3500,00. En mocht er uiteindelijk toch medische ondersteuning nodig zijn, dan heeft de landelijke stichting Knarrenhof de mogelijkheid om dat collectief in te kopen. En dat scheelt ook weer.’

Kortom de trekkersgroep, bestaande uit Luuk Stuveling, Heleen en Edgar Nooter, Ria en Herman Siliakus, Siem Breed, Gerrit Boot en George Harting, kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst.
Mocht u meer informatie willen over de hofjeswoningen in Wieringerwerf kunt u een mail sturen naar heed75@hotmail.com of een brief sturen naar het correspondentieadres van de vereniging: Schoof 31b, 1771 PC in Wieringerwerf.

Laat meer zien
Back to top button