Hollands Kroon pakt gezamenlijk huurschulden aan
HOLLANDS KROON – De gemeente Hollands Kroon, de woningcorporaties Wooncompagnie, Woningbouwvereniging Beter Wonen en Woningbouwvereniging Anna Paulowna hebben een convenant gesloten om vroegtijdig huurachterstanden te signaleren, inwoners te ondersteunen bij het oplossen van deze achterstanden en overige noodzakelijke hulpverlening aan te bieden. Hiermee willen wij huurachterstanden voorkomen, het aantal mensen met huurachterstanden verkleinen en vroegtijdig mensen met financiële problemen in het vizier krijgen.Mary van Gent (Wethouder gemeente Hollands Kroon), Maurice Dirks (directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Beter Wonen), Ben Broxterman (directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Anna Paulowna) en Paul de Bakker (teamleider verhuizen en huurbetaling Wooncompagnie).
Aanpak vroegsignalering
Vroegsignalering van schulden wordt steeds vaker gezien als een goede oplossing om problematische schulden bij mensen te voorkomen. Op het moment dat schulden vroegtijdig opgespoord worden, zijn er meer mogelijkheden om hulp te bieden. Hiermee wordt voorkomen dat achterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie. Steeds meer gemeenten proberen vroegsignalering in hun organisatie in te bedden, zo ook Hollands Kroon.
Bij vroegsiganerling worden mensen proactief benaderd op basis van signalen, zonder dat zij zelf een hulpvraag hebben geformuleerd. Door het sluiten van het convenant krijgt de gemeente signalen binnen van de corperaties over huurders met een huurachterstand. De schulddienstmedewerkers van de gemeente gaan langs bij deze huurders met als doel om de huurders in een vroegstadium te ondersteunen. In een periode van vier weken proberen zij samen met de inwoners tot een oplossing te komen van de achterstand(en). In deze periode stellen de corperaties het incassotraject uit.
Uit de evaluatie van andere gemeenten die met deze aanpak werken is gebleken dat hierdoor erger wordt voorkomen. Vaak konden de inwoners op een andere manier geholpen worden in plaats van een duurder traject zoals een minnelijke- of wettelijke schuldregeling.