DierennieuwsNieuwsWieringermeer

Kinderboerderij Het Galjoen: ‘Bijna maart’

WIERINGERWERF – Weer een nieuwe editie van het Wel en Wee van Kinderboerderij Het Galjoen. Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Pootjebaden voor de kippen

Foto: Aangeleverd

Helaas hebben onze kippen, mogelijk  als gevolg van de afgelopen natte periode, momenteel last van kalkpoten. Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, ook wel kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). Deze mijt, die met het blote oog niet is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op de poten. Hebben de kippen last van kalkpoten dan moet je dit beslist zo snel mogelijk behandelen. De besmetting vindt plaats via het hok of andere kippen in het verblijf. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Kuikens worden vaak op jonge leeftijd al besmet. De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken, de poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich er tussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld, zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien. Voorkomen is niet mogelijk en de kippen kunnen dus reeds op jonge leeftijd al zijn besmet. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het kippenhok ontsmetten met een ontsmettingsmiddel  is hiervoor een goede methode. De mijten gedijen het beste in een vochtige omgeving, het hok droog houden en goed ventileren is daarnaast dus ook belangrijk  Dit kan tevens preventief werken tegen de kalkpootmijt. Maar ook de kalkpoten van onze kippen moeten dus absoluut behandeld worden. Belangrijk is dat dit schoon gebeurt. Daartoe maken we de poten  goed schoon en  zetten ze 10 minuten in de week in een Dettoloplossing waarna ze worden afgedroogd. De Dettol doodt daardoor al een deel van de mijten en eventuele wondjes zijn gelijk goed ontsmet. Hierna  proberen we de losgeweekte korstjes voorzichtig weg te borstelen waarna een dikke laag vaseline rondom en tussen de tenen moet worden gesmeerd. Nu wikkelen we eerst een laagje verband over de vaselinelaag heen, hierover een tweede laag vaseline en een tweede laag verband zodat het luchtdicht is afgesloten. Met deze ingepakte poten mogen ze nu 3 – 4 dagen blijven rondlopen. Hierna kan het verband eraf en hopen we natuurlijk dat de onzichtbare plaaggeesten dood zijn gegaan door zuurstofgebrek en de korsten van de poten af  zullen vallen. Alles met elkaar best een tijdrovend en lastig werkje wat we de kippen graag zouden willen besparen maar als we de mijten kwijt willen raken moet dit helaas gebeuren. Het nachthok en de ren zijn tegelijkertijd ook ontsmet en we hopen nu op een gunstig effect.

Foto: Aangeleverd

Gelukkig merken we wel dat  de Lente in aantocht is, alles begint weer op te leven. Helaas zijn de mollen nu ook weer overactief, ze trekken zich weinig aan van de mollenverdrijvers op het grote veld. Voor de zwangere geitjes Belle en Fleur nadert nu het tijdstip van de bevalling, we kijken er allemaal met verlangen naar uit. De verlichting is OK, de warmtelampen hangen klaar en alles wat er eventueel nodig zou kunnen zijn ligt binnen handbereik. Van ons mogen de kleintjes nu wel komen, we worden nu wel heel nieuwsgierig. Lijken ze op de vader of op hun moeder? We wensen Belle en Fleur een gemakkelijke geboorte van hun kinderen toe en hopen heel snel goed nieuws op Facebook te kunnen zetten.

 

 

Laat meer zien
Back to top button