KVG Wieringermeer naar Hindoetempel en botanische tuin in Den Helder
WIERINGERWERF – Een groep KVG leden met enkele heren bezocht 8 mei de kleurrijke Hindoetempel in Den Helder. Met een 17 meter hoge, rijkversierde toren is het de eerste Ganeshtempel van Europa. De toren is door speciale kunstenaars uit India en Sri Lanka gemaakt die er ruim anderhalf jaar aan werkten. Zij dienden zich te houden aan vastgestelde regels en eisen. Een groep mensen oorspronkelijk afkomstig uit Sri Lanka heeft de tempel opgericht om het Hindoegeloof overtuigend te beleven en uit te dragen.
Het ontstaan van het Hindoeïsme kent geen vaste tijd in de geschiedenis, maar onderzoekingen geven aan dat zeker 5000 jaar geleden al mensen het Hindoegeloof beleden. Als Hindoe word je geboren en loopt het geloof als een rode draad door je leven met veel aandacht voor normen en waarden. Drie keer per dag wordt er in de tempel een dienst gehouden waarbij de goden die er uitgebeeld staan, offers ontvangen in de vorm van melk, fruit en bloemen.
De priester vertelt in de eigen taal verhalen en men aanbidt zowel de goden als de planeten. Het was een verrassend gezicht om in een woonwijk ineens zo’n kleurrijk bebouw te zien staan. Den Helder herbergt meer bijzonderheden en dat konden de KVG leden ’s middags ervaren bij het bezoeken van de “Geheime Tuin”, verscholen achter woningen middenin de stad. Deze botanische Hortus Overzee is ca. een hectare groot met een buitentuin en een kassencomplex. Ook hier werd men rondgeleid en gewezen op details waar je normaal gesproken zo aan voorbij zou lopen. Voor de dames en heren was het een verrassende, leerzame dag.