Werkgroep Joods Werkdorp opgericht voor behoud van het werkdorp
WIERINGERMEER – Joden in het Hollands Noorderkwartier willen het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer behouden. Zij hebben in reactie op de grote maatschappelijke onrust over plannen van projectontwikkelaar Joep Karels de Werkgroep Joods Werkdorp opgericht.
Het Joodse Werkdorp werd in 1934 gebouwd in de net drooggelegde Wieringermeer. Joodse jongeren, vluchtelingen uit Nazi-Duitsland, leerden er nabij Slootdorp een vak dat bruikbaar zou zijn om zich als pionier in Israel te vestigen.
In 1941 werd het kamp omsingeld en de bewoners naar het concentratiekamp Mauthausen weggevoerd. Van de driehonderd jongeren die toen nog aanwezig waren, werden 187 door het Nazi-regime vermoord. De Werkgroep Joods Werkdorp eist van de Provincie Noord-Holland het behoud van het hoofdgebouw van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer.
Een projectontwikkelaar wil zeven gebouwen neerzetten. Elk met 22 kamers in een dubbele woonlaag, in de vorm van een halve cirkel, 350 buitenlandse flexwerkers, een uitzendbureau en een winkeltje vestigen. De Werkgroep Joods Werkdorp wil, dat het gebouw wordt ingericht als Holocaust-herinneringscentrum.
De Werkgroep Joods Werkdorp bezocht recent het Joodse Werkdorp. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september 2016 organiseerde de Werkgroep een tentoonstelling over het Joodse Werkdorp in de Synagoge Alkmaar, die door honderden belangstellenden werd bekeken. Binnenkort zullen excursies naar het Werkdorp worden georganiseerd.
Het programma ‘Andere tijden’ zond op 8 mei 2008 een programma uit over het Joods Werkdorp Wieringermeer.
De Werkgroep Joods Werkdorp Wieringen heeft een eigen facebookpagina.